/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Tirza
School: UVA
Schooltype: WO
Studie: Sociale Geografie

Vraag 1 door Moustafa:
Kun je in het kort omschrijven wat je studie is?

Beste Moustafa, dat is een belangrijke vraag en eigenlijk niet altijd makkelijk uit te leggen. Kort gezegd bestudeert deze studie 2 dingen, het gedrag van mensen en de omgeving waarin ze leven. Als mensen hebben we een grote invloed op onze omgeving. We bouwen huizen, wegen en pretparken. Maar de omgeving waarin je opgroeit heeft ook een invloed op jou. Je leven zou er heel erg anders uit zien als je was opgegroeid in een arm land, of in een land waar oorlog heerst.
Als je goed om je heen kijkt vind je dus bijna overal het antwoord. Een Sociaal Geograaf houdt zich bezig met de vraag waarom de wereld zo in elkaar zit. Waarom is de criminaliteit in sommige wijken groter dan in andere wijken? Waarom zijn veel Afrikaanse landen arm en veel Westerse landen rijk? En waarom zijn sommige gebieden altijd met elkaar in conflict? Kortom, waardoor ziet de wereld er zo uit en welke invloed heeft de mens. Hoe meer je daarvan af weet, hoe beter je de wereld, of jouw leefomgeving goed kan besturen en inrichten.


Vraag 2 door Andre:
Ik ben erg geïnteresseerd in de culturen van landen, is dit dan een juiste studie om te kiezen?

Beste Andre, dit is dan zeker een leuke studie voor jou om te kiezen. In de Sociale Geografie kijk je vaak over grenzen heen en moet je verschillende landen met elkaar kunnen vergelijken. Een afstudeerrichting is “Ontwikkelingsgeografie” waarbij je veel leert over landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
Maar deze studie is wel anders dan bijvoorbeeld Culturele Antropologie, die zich heel erg verdiept in de cultuur van een land. Sociale Geografie is meer praktisch gericht. Je leert ook over ontwikkelingssamenwerking, internationale verhoudingen en politiek-economische aspecten, zodat je een compleet beeld krijgt van dit gebied. Je leert hoe je onderzoek moet doen en andere vaardigheden waarmee je later in allerlei banen met die kennis ook echt aan de slag kan.


Vraag 3 door Rachelle:
Wat word je na Sociale Geografie?

Tja Rachelle, Geografen kom je eigenlijk overal tegen. Dat komt omdat je met deze studie veel richtingen op kan. Je hebt 5 grote afstudeerrichtingen.
1. Stadsgeografie. Deze afstudeerrichting richt zich vooral op Nederland en daar hebben we onze handen vol mee. Nederland is een erg dicht bevolkt land, waar we effectief moeten omspringen met de ruimte. Als stadsgeograaf kom je daarom vaak terecht bij de overheid als onderzoeker of beleidsmedewerker. Je maakt plannen voor wijken, steden of gebieden, je onderzoekt waarom er sommige wijken problemen ontstaan en vaak speel je een sleutelrol tussen verschillende belanghebbenden zoals economen, bewoners, milieukundigen en technici.
2. Economische Geografie. Wie zegt dat je economie moet studeren om een goede baan te krijgen? De mensen die deze afstudeerrichting keizen doen zeker niet onder voor economen en komen vaak in het bedrijfsleven terecht. Ook economie heeft natuurlijk alles met ruimte te maken. Denk maar bijvoorbeeld aan de vele vervoersstromen en multinationals die over de hele wereld actief zijn.
3. Politiek-culturele Geografie. Met deze afstudeerrichting kan je journalist worden, deskundige van een bepaald gebied of de politiek in.
4. Milieugeografie. Ook met deze richting kom je vaak bij de overheid terecht. Maar ook als onderzoeker of adviseur bij bedrijven. Milieu is een thema dat de laatste dertig jaar natuurlijk steeds belangrijker is geworden. Milieugeografie beperkt zich niet alleen tot vervuiling in Nederland, maar richt zich ook bijvoorbeeld op klimaatverandering, of de invloed van extreme weersomstandigheden in ontwikkelingslanden. Een milieugeograaf voert geen actie voeren tegen vervuiling zoals sommige mensen denken, maar is juist heel oplossingsgericht bezig. Als milieugeograaf moet je meewerken aan oplossingen waarbij je rekening houdt met economische en maatschappelijke belangen waarbij het milieu zo min mogelijk belast wordt. Duurzame ontwikkeling is daarbij een belangrijk begrip.
5. Ontwikkelingsgeografie. Vaak kom je terecht bij non-profit organisaties of andere ontwikkelingsorganisaties. Maar ook bij de overheid. Wat dacht je bijvoorbeeld van het ministerie van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking?


Vraag 4 door Kim:
Moet je er sociaal voor zijn?

Hoi Kim, dat sociaal slaat eigenlijk op het feit dat we het gedrag van mensen bestuderen. Dat is natuurlijk afgeleid van Sociologie, wat weer een aparte studie is. Wel is het zo dat je in deze studie soms mensen moet interviewen voor je eigen onderzoek. In dat opzicht is het wel handig als je sociaal bent, maar dat is sowieso een voordeel, toch?


Vraag 5 door Vincent:
Is de kans groot met een studie als deze in het buitenland te studeren?

Jazeker Vincent. Als je deze studie in Amsterdam doet wel in ieder geval. In de andere steden weet ik het niet zo goed. De mogelijkheden zijn er in overvloed en ik ken veel studenten die daar gebruik van hebben gemaakt. Zelf heb ik niet in het buitenland gestudeerd omdat ik ook al voor mijn eindscriptie naar het buitenland wilde. Ik heb in India toen 4 maanden een onderzoek uitgevoerd naar de maatregelen van arme mensen om zich te beschermen tegen stormen en orkanen elk jaar. Dat is dus ook een mogelijkheid. Er is veel mogelijk, maar het kost soms wat extra tijd.


Vraag 6 door Jonnhy:
Waarom heb jij voor deze studie gekozen?

Hoi Jonnhy, ik zat (en zit nog steeds) met het probleem dat ik veel dingen leuk vind, maar nog niet weet wat ik wil worden. Ik vind het leuk te leren over andere landen, maar ook over politieke situaties (zoals Amerika die een oorlog in Irak begint) of thema’s als natuurlijke rampen en klimaatverandering. Sociale Geografie was daarom perfect. Je kan jezelf heel breed opleiden of na het eerste jaar je juist heel erg specialiseren in wat jij leuk vindt. Verder is Sociale Geografie ook een heel actuele studie. Je leert veel over maatschappelijke vraagstukken. Of het nu gaat over de EU, migratie en vluchtelingen, de aanleg van een hoge snelheidslijn of ontwikkelingshulp. Verder leer je ook veel vaardigheden op de computer. Kaarten maken bijvoorbeeld. Dat vond ik erg leuk om te doen, en daar kan je voor kiezen.


Vraag 7 door Willbert:
Leer je veel over allerlei landen?

Beste Wilbert, je leert inderdaad veel over andere landen maar dan vooral in relatie tot de rest van de wereld. Dat betekent alleen niet dat ik alle landen weet aan te wijzen op een blinde kaart, ik ben juist erg slecht in topografie. Maar door deze studie krijg je wel een duidelijk wereldbeeld en ken je de wereld in regio’s. Grenzen zijn door mensen getrokken, maar sommige landen horen bij elkaar terwijl in andere landen mensen juist niet meer samen willen leven. Je leert dus vooral in welke regio’s je de wereld op kan delen en hoe dat ontstaan is. Op dit moment bijvoorbeeld zou je de islamitische wereld een regio kunnen noemen die op dit moment lijnrecht tegenover Amerika staat als regio, en in mindere mate tegenover Europa. Onderdelen daarvan zijn natuurlijk cultuur, politiek, geschiedenis en geloof. Daarnaast leer je ook veel over Nederland en haar beleid en positie binnen de EU en in de wereld.


Vraag 8 door Karsten:
Is de studie erg theoretisch?

Hoi Karsten, universitaire studies zijn natuurlijk wel theoretischer dan HBO opleidingen. Je moet voor deze studie veel lezen en je krijgt ook wel veel theorieën. Het leuke van deze studie echter is dat het een hele actuele studie is. Wat je de éne dag in de collegebanken leert, zie je de volgende dag op televisie. In je omgeving, in kranten en op de televisie zie je constant voorbeelden van de theorie die je in de boeken leest. Dat is leuk. Je gaat op een andere manier naar je eigen omgeving kijken.
Verder is de studie ook wel praktisch. Je hebt natuurlijk verschillende excursies en veldwerken. Zo gingen we in het tweede jaar met zijn allen naar België en hebben we met 60 man, een week lang bewoners van een klein stadje thuis moeten interviewen. Dat was erg leuk om te doen. Helemaal als je de resultaten van zo’n onderzoek dan ik een tijdschrift leest. In het derde kon je naar Kenia voor een samenwerkingsproject samen met Keniaanse studenten. Tenslotte loop je voor je afstudeerproject stage in Nederland of doe je een veldwerk in het buitenland. Wel theoretisch dus, maar ook veel aanvulling in de praktijk.


Vraag 9 door Irene:
Waarom heet het Sociale Geografie? Wat wil dat sociale zeggen?

Nou Irene, volgens mij is hiermee ook jouw vraag al beantwoord. Het sociale slaat op het feit dat je het gedrag van mensen bestudeert. Zoals in de economie geld centraal staat, staat hier het gedrag van mensen centraal in relatie met de omgeving waarin ze wonen, oftewel sociologie. Het bijzondere van deze studie is dat we alles bestuderen in relatie met de ruimte, van wijk tot werelddeel.


Vraag 10 door Goedele:
Moet je van aardrijkskunde houden om dit te doen?

Hoi Goedele, het hoeft niet. Je hoeft zelfs aardrijkskunde niet te kiezen voor deze studie. Toch is het wel een goede maatstaf. Als je vakken als aardrijkskunde en geschiedenis leuk vindt, betekent het dat je een brede interesse hebt in veel dingen die je in de Sociale Geografie moet hebben. Als je van aardrijkskunde houdt zit er in deze studie zeker afstudeerrichtingen die je leuk vindt, maar je hebt ook veel vakken en richtingen die je in het vak aardrijkskunde helemaal niet of heel weinig krijgt.


Vraag 11 door Simon:
Wanneer hebben jullie open dag?

Beste Simon, ik heb het even voor je opgezocht. Vrijdag 11 juni heeft de UvA een open dag op locatie voor alle studies. Via http://www.uva.nl kan je alle informatie vinden onder het kopje ‘straks studeren’. Daar kan je jezelf ook aanmelden.

Veel succes iedereen met het kiezen van een studie en ik hoop dat mijn antwoorden wat meer duidelijk hebben gemaakt.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk