/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Martijn
Beroep: Gymleraar

Vraag 1 door Jelle:
Hoi Martijn, welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb eerst de mavo gedaan en daarna ben ik naar het MBO gegaan. Daar heb ik de richting agogisch werk gedaan. Als laatste opleiding de ALO ( opleiding tot o.a gymleerkracht).


Vraag 2 door Brusten:
Hoe communiceer je met de dove mensen?

Ik communiceer d.m.v gebarentaal. Ik praat dus met mijn handen.


Vraag 3 door Dennis:
Waarom wilde je gymleraar op een doveninstituut worden?

Omdat het mij uitdagend en spannend leek. Iedere dag is weer anders. Vooral het aspect doof zijn sprak mij aan. Deze kinderen leven in een heel klein wereldje, hebben weinig sociale contacten door hun handicap en in dat wereldje wou ik mij verder verdiepen.


Vraag 4 door Troy:
Wat is er allemaal anders tijdens de les?

Je moet tijdens de les meer tijd uittrekken voor de uitleg omdat iedereen naar je moet kijken als je wat verteld anders pikken ze niet op wat ze moeten doen. Ik maak gebruik van lampen die in iedere hoek van de zaal in de muur zitten. Als ik b.v hun aandacht wil knipper ik met de lamp en weten de leerlingen dat ze moeten kijken. Nu kan het zijn dat niet iedere leerling die lamp ziet en duurt het wat langer voor je alle aandacht hebt. Oogcontact is dus het belangrijkste in de les, normaal kan je wel wat schreeuwen en hoort iedereen je wel maar bij mij in de les is dat niet mogelijk.


Vraag 5 door Fatima:
Hoe ziet een dagje uit jou leven eruit?

Als ik bijvoorbeeld de vrijdag neem dan ziet een dag er als volgt er uit:
Om 8.20 uur beginnen de lessen. Het eerste uur geef ik les aan een groep van 15 leerlingen die in Bavo 3 zitten ( 3 havo ). Het 2e uur geef ik les aan 25 leerlingen die in 4 havo en 3 vmbo zitten. Dan het 3e en 4e uur geef ik les aan de examen klas ( 3 vmbo leerlingen en 2 havo leerlingen en nog 4 leerlingen uit het prakrijk onderwijs) met deze groep ga ik ook af en toe buiten de school wat doen, nu zijn we b.v. aan het fitnessen.
Het 5e en 6e uur geef ik les aan 5 leerlingen die in het 1e jaar van praktijkonderwijs zitten.
Op het praktijkonderwijs zitten leerlingen die wat minder kunnen leren of gedragsproblemen hebben. We hebben zelfs leerlingen die in een rolstoel zitten of wat minder goed te been zijn. Uiteindelijk ben ik om 14.10 klaar met les geven, dan doe ik nog wat administratieve taken en ga ik om 15.30 naar huis. Tuurlijk heb ik ook pauzes tussen de lessen door, in deze pauzes klets ik gezellig met mijn collega’s of met de leerlingen.


Vraag 6 door Daan:
Wat vind je de leukste aspecten van je werk?

Het leukste aspect vind ik dat geen dag hetzelfde is. Iedere dag gebeurt er wel wat anders in de les. Verder vind ik het leuk om de leerlingen veel te leren en te laten bewegen en vooral het motiveren om te bewegen.


Vraag 7 door Simone:
Als je doof bent, is het dan niet heel moeilijk om een balspel te doen? Het lijkt me dat je veel beter opmoet letten want je hoort de bal immers niet.

Dat klopt je moet veel beter opletten, je kan niet schreeuwen om de bal want ze horen je toch niet. De leerlingen moeten visueel ingesteld zijn, dit betekend voor ze dat ze goed om hun heen moeten kijken maar ook oog voor de bal moeten hebben. Dit kan wel eens problemen geven. Ik leer leerlingen ook altijd dat als ze bijvoorbeeld een pass willen geven dat ze altijd eerst oogcontact moeten hebben. Als een van de leerling niet kijkt moet je de bal ook niet gooien.


Vraag 8 door Gijs:
Ben je een populaire gymleraar?

Populair is een groot woord. Ik kan met iedere leerling goed opschieten en ik heb tot nu toe nog geen klachten van leerlingen. Dus ik kan zeggen dat de leerlingen mij wel leuk vinden.


Vraag 9 door Bernadette:
Wat is je lievelingssport en wat doe je het liefst in de gymzaal?

Zelf ben ik een hockey keeper, dus is hockey mijn lievelingssport. In de les geef ik het liefst Spelsporten.


Vraag 10 door Sadia:
Kunnen doven alle sporten die normaal-horenden ook kunnen?

Doven kunnen alle sporten beoefenen die horende kinderen ook kunnen beoefenen. Alleen is de motoriek bij sommige doven wat minder.


Vraag 11 door Fern:
Waar werk je eigenlijk? Is het instituut een school of een soort kostschool ofso?

Ik werk op het doveninstituut in Groningen ( Guyot). De leerlingen die ver moeten reizen wonen door de week in het internaat. Het internaat staat vlak bij de school en bestaat uit zes huizen, in ieder huis zitten ongeveer zes leerlingen.


Vraag 12 door Peggy:
Kun je ook met blinden gymmen?

Ja, je kan ook met blinden gymmen. Ze maken dan veel gebruik van ballen met een belletje er in of de leerkracht maakt gebruik van zijn stem en stuurt zo de leerlingen. Ik weet er niet heel erg veel van, misschien komt er nog een keer de gelegenheid om deze vraag aan een specifieke leraar te stellen.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk