/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Corine
Beroep: Cytogenetisch Analist

Vraag 1 door Eva

Wat doe jij nou precies? Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Op een cytogenetisch laboratorium wordt chromosomenonderzoek gedaan. Chromosomen bevatten alle genetische informatie die nodig is voor het ontwikkelen, in stand houden en voortplanten van mensen. Je kan je voorstellen dat als er een fout in zo’n chromosoom zit, dit grote gevolgen kan hebben. Bij ons op het lab wordt gekeken of alle chromosomen “in orde” zijn. Dit gebeurt zowel prenataal (voor de geboorte) als postnataal (na de geboorte). Een bekende chromosoomafwijking is het syndroom van Down. Deze kinderen hebben een chromosoom teveel.

Een groot gedeelte van de dag ben ik bezig met het bekijken van chromosomen van patiënten. Dit gebeurt door de microscoop en met behulp van een computer. Verder moet het materiaal wat op het lab binnenkomt (o.a. bloed, weefsels, vruchtwaters en vlokken) allemaal gekweekt worden. Dus er komt ook veel praktisch werk bij kijken.

Vraag 2 door Shelly

Het klinkt heel ingewikkeld, welke studie moet je daarvoor doen? Welk profiel had jij op de middelbare school?

Het vakkenpakket wat ik op de havo had, was natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie, Nederlands en Engels. Daarna ben ik naar de Hogere Laboratorium School in Utrecht gegaan. Ik heb daar de richting biotechnologie gestudeerd. Tijdens de studie leer je wel wat over de cytogenetica, maar dat is erg summier. Ik heb het pas echt geleerd op de werkvloer zelf, het eerste jaar heb ik ook een interne opleiding gehad.

Vraag 3 door Lisette

Hoe ben je op het idee van cytogenetisch analist gekomen? Heb je dit altijd al willen doen?

Toen ik klaar was met mijn opleiding solliciteerde ik eigenlijk alleen op research-banen, maar toevallig kwam ik hier terecht via een studiegenoot. Ik wist niet zo heel veel van dit werk af omdat het eigenlijk heel specialistisch is (zie antwoord vorige vraag). Maar na zes jaar bevalt het nog steeds.

Vraag 4 door Frank

Hoeveel verdien je ongeveer? Kan je ook nog doorgroeien of iets dergelijks?

Als cytogenetisch analist is het best moeilijk om door te groeien. Naast de analisten zijn er een aantal toeziend analisten (dat ben ik ook), deze hebben een wat meer coördineerde functie, dat houd in dat ze zorgen dat al het werk op tijd gedaan wordt, dat alle analisten ingeroosterd zijn, alle uitslagen op tijd de deur uit gaan, en eventuele problemen op de werkvloer oplossen, enz enz. Daarboven staat nog de hoofdanalist. Deze is eindverantwoordelijk voor alles wat er op het lab gebeurt. Dus, om je vraag te beantwoorden, er zijn niet heel veel doorgroeimogelijkheden. Daarentegen kan ik met mijn opleiding ook altijd nog op andere soorten laboratoria werken. Ik ben niet aan het ziekenhuis gebonden met mijn opleiding.

Hoeveel je verdient als cytogenetisch analist hangt af van hoe oud je bent, hoeveel jaar je al werkt, en hoeveel ervaring je hebt. Dat zal liggen tussen de 1650 en 3000 euro bruto.

Vraag 5 door Roos

Wat is het allerleukste aan jouw beroep?

Wat ik erg leuk van dit vak vind, is dat je mensen echt helpt. Het is natuurlijk vervelend als je een afwijking vindt, maar aan de andere kant lopen mensen soms al heel lang met een ziek kindje zonder dat ze weten wat er aan de hand is. Dan is het best fijn als er dan eindelijk ontdekt wordt wat er mis is.

Vraag 6 door Elvie

Wat is het minst leuke aan jouw beroep?

Mensen komen natuurlijk niet voor niets bij ons voor onderzoek. Je hoort natuurlijk best veel nare verhalen. Maar zoals ik bij de vorige vraag al zei, is het dan ook wel weer fijn als je die mensen kan helpen.

Vraag 7 door Gabriel

Waar werk jij? En waar kan je allemaal werken met jouw beroep?

Ik werk in Utrecht in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC).

Er zijn in totaal 9 cytogenetische laboratoria in Nederland (als ik me niet vergis), in Amsterdam (2), Leiden, Rotterdam, Groningen, Maastricht, Enschede, Nijmegen en Utrecht.

Vraag 8 door Erik

Heb je veel collega’s? Of werk je alleen in het laboratorium? Zijn er veel vrouwen, of juist meer mannen?

Ik heb ongeveer 30 collega’s, waarvan 6 mannen zijn. Ik werk nooit alleen, het is een beroep waar teamwork heel erg belangrijk is.

Vraag 9 door Radboud

Gebeuren er ook wel eens spannende dingen, of is het over het algemeen een saai beroep?

Ik vind het geen saai beroep, elke dag is weer anders, elke patiënt ook. Ik denk dat als ik het saai ga vinden het tijd wordt voor iets anders.

Vraag 10 door Monique

Is er veel werk in jouw beroepgroep?

Ik denk dat het op het moment best moeilijk is een baan te vinden als je van de Laboratoriumschool af komt. De cytogenetica is wel een vakgebied wat erg groeiende is, dus wat dat betreft zal er ook in de toekomst nog best veel werk hierin zijn.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk