/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Coen
School: Universiteit GroningenWO
Studie: Rechten
Specialisatie: Notarieel recht

Vraag 1 door Thea:
Hoi Coen, is jouw studie niet saai?

Heel veel mensen vragen aan mij of mijn studie niet heel erg saai is. Dat vind ik helemaal niet. De studie rechten is heel actueel, je bent namelijk veel bezig met uitspraken van de Hoge Raad en je leert veel van de politieke en internationale verhoudingen. Verder is de studie ook heel divers, er zijn zoveel afstudeer richtingen waar je uit kan kiezen dat er altijd wel iets leuks bij zit.


Vraag 2 door Lieve:
Wat vind jij een belangrijke wet? Of hou je je daar niet mee bezig?

Dat is een moeilijke vraag er zijn heel veel belangrijke wetten zoals de grondwet, het burgerlijk wetboek maar ook Europese verdragen zijn heel belangrijk. Alles bij elkaar genomen is er maar een belangrijke wet en dat is de grondwet, dat is de basis voor alle andere wetten.


Vraag 3 door Ronaldo:
Ga je ook een richting kiezen gedurende de studie?

Ik heb al een richting gekozen namelijk notarieel recht. Er zijn heel veel richtingen om uit te kiezen zoals fiscaal recht, internationaal en europees recht, juridische bestuurswetenschappen, recht en ict en Nederlands recht. Bij Nederlands recht kan je later nog kiezen om je te specialiseren in privaatrecht, strafrecht en criminologie, bedrijfsrecht en staats- en bestuursrecht.


Vraag 4 door Aymen:
Wat wil je ermee worden en wat kun je er mee worden?

Wat ik er precies mee wil worden weet ik nog niet, maar als ik klaar ben dan moet ik nog een beroeps opleiding volgen van 3 jaar en dan kan ik notaris worden. Maar als je Nederlands recht studeert dan kan je ook advocaat of rechter worden. Zo horen eigenlijk bij elke richting andere beroepen. Zo heeft bijvoorbeeld Humberto Tam ook rechten gestudeerd maar hij is presentator geworden van studio sport en minister Donner heeft ook rechten gedaan. Je kan er eigenlijk alles mee worden.


Vraag 5 door Floris:
Moet het wettekstenboek je lievelingsboek zijn?

Helemaal niet! Een wetboek vind ik juist het stomste boek wat er bestaat er staan alleen maar regels en moeilijke woorden die altijd meer betekenen dan dat er staat.


Vraag 6 door Bianca:
Ken je veel wetten uit je hoofd?

Eigenlijk ken ik helemaal geen wetten uit mijn hoofd, je mag namelijk altijd de wettekst erbij houden. De wetteksten zijn eigenlijk een soort binas (dat boekje wat je altijd gebruikt bij scheikunde en natuurkunde) waar je alles ik kan opzoeken. De hoogleraren zeggen ook altijd dat ze de studenten trainen in het opzoeken van artikelen dan het uit het hoofd leren van artikelen.


Vraag 7 door Ursula:
Kun je er direct rechter mee worden?

Helaas kan je er niet direct rechter mee worden. Als je klaar bent met studeren dan moet je een vervolg opleiding volgen. Tijdens die opleiding werk je vaak bij een advocatenkantoor, je bent dan een raio (rechterlijk ambtenaar in opleiding).


Vraag 8 door Imka:
Is het noodzakelijk dat je als advocaat een zogenaamde vlotte babbel hebt?

Dat een advocaat een vlotte babbel heeft dat zie je heel vaak op de tv, maar in het echt is dat niet het geval. Heel veel gaat via brieven. Als je naar de rechter gaat als advocaat moet je vaak een hoop vertellen, maar je hebt altijd een papiertje erbij want elk foutje kan betekenen dat je een zaak verliest.


Vraag 9 door Polle:
Ga je ook stage lopen?

Het is bij mijn studie niet verplicht om stage te lopen, in je laatste jaar moet je wel een scriptie schrijven, maar die kan je onder bepaalde voorwaarden ook vervangen door een stage. De meeste mensen lopen echter geen stage maar die maken een scriptie.


Vraag 10 door Ovide:
Wat vind jij leuk aan je studie?

Heel veel dingen zijn leuk aan mijn studie, er zijn zoveel verschillende vakken waar je soms wat voor moet uitzoeken. Je moet dan bijvoorbeeld een zaak oplossen over de verkoop van een huis en wat er allemaal bij komt kijken. Soms moet je voor iets naar de rechtbank of kan je gaan kijken bij een rechtzaak. En je hebt natuurlijk niet veel college dus dat is ook altijd leuk.


Vraag 11 door Rosalie:
Waar kun je allemaal rechten studeren?

Je kan bijna overal rechten studeren zolang er maar een universiteit is. Ik studeer in Groningen, maar je kan ook rechten studeren in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Tilburg, Maastricht, Leiden en dan ben ik vast nog wel een stad vergeten, eigenlijk kan je overal rechten studeren waar maar een universiteit is geloof ik.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Christiaan
Ervaringen van Evert
Ervaringen van Toine

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk