/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Dennis van Duijn
Beroep: Software tester

Vraag 1

Wat houdt jouw baan precies in?

Bij mijn werk zit ik niet het hele jaar op dezelfde werkplek. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een werkgever en een opdrachtgever. Er is één werkgever; van deze krijg ik elke maand mijn salaris. De opdrachtgever kan telkens wisselen, net hoe het mijn werkgever uitkomt. Daarmee verschilt het werk dus ook per opdracht en is eigenlijk niet heel duidelijk te zeggen welk werk ik precies doe. Over het algemeen is het wel zo dat een softwaretester minimaal een aantal weken aan een opdracht werkt. In mijn geval duurt het toevallig wat langer: ik werk al twee jaar lang aan dezelfde opdracht in Amsterdam.

Voordat software gebruikt kan worden, moet er eerst heel veel voorbereid worden. Zo is er een klant die de software wil gaan gebruiken en die bepaalde wensen heeft. Deze wensen worden door anderen omgezet in plannen om de software te gaan maken. De documenten die deze plannen bevatten zijn voor de softwareschrijvers (ontwikkelaars) erg belangrijk, omdat ze bij het maken niet mogen afwijken van wat er in staat. Mijn werk bestaat uit het controleren of de documenten wel goede informatie bevatten èn of de software wel werkt zoals dat zou moeten. Ik test dus eigenlijk niet alleen software, maar ook teksten.



Vraag 2

Hoe ziet jouw typische werkdag eruit?

Elke dag rijd ik ruim 60 kilometer van mijn huis in Moordrecht naar Amsterdam. Als ik geluk heb -en er staan weinig files- dan ben ik er in een uur. Maar soms valt het erg tegen en ben ik twee uur onderweg. Als je zo ver van huis werkt, is het handig vroeg op te staan, dus gaat mijn wekker al om 6:15 uur!

Met een bekertje koffie is wat makkelijker aan de dag te beginnen natuurlijk, dus zo begint mijn typische werkdag. Het leuke aan het werk is dat -behalve de koffie- niet elke dag hetzelfde is. Er zijn hele drukke tijden dat ik hard werk om dingen op tijd af te krijgen, maar ook dagen dat ik niet meer kan doen dan iets voor mezelf doen.

Maar meestal ben ik op een dag bezig met het bekijken van de software en door ermee te werken kom ik dan vanzelf fouten tegen. Deze fouten geef ik dan door aan de ontwikkelaars die het mij weer vertellen als ze de fout opgelost denken te hebben. Ik controleer of dat goed gelukt is en soms moet het dan weer naar ze terug om er nog eens naar te kijken.



Vraag 3

Welke software heb je allemaal ontwikkeld?

In mijn werk maak ik zelf geen software, maar test ik het werk van anderen. De software die ik nu test wordt uiteindelijk gebruikt door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) en heeft te maken met het bepalen of iemand recht heeft op een uitkering, hoe lang men daar recht op heeft en hoeveel geld men per maand ontvangt.



Vraag 4

Heb je een leuke baas / werkgever?

Ja, ik heb een erg leuke en goede werkgever. Van tijd tot tijd worden er leuke dingen georganiseerd om met mijn collega’s bij te praten. Deze zie ik eigenlijk weinig, omdat ik niet echt met de collega’s van mijn werkgever samenwerk. De collega’s van mijn opdrachtgever zie ik wel elke dag en ook met hen heb ik het erg naar mijn zin. Verder is het erg prettig dat ik van mijn werkgever een auto mag gebruiken om naar mijn werk te gaan. Deze mag ik ook in de weekenden en op vakantie gebruiken, dus dat is mooi meegenomen!

Bij zowel de werkgever en de opdrachtgever is het contact helemaal niet formeel. Als ik iets wil vragen of wil overleggen, dan kan dat gewoon en hoeven er niet allemaal agenda’s gepakt te worden om afspraken te maken. Ik vind het ook prettig dat ik in mijn gewone kleren en niet in een net pak naar mijn werk kan gaan.



Vraag 5

Wat vind je het allerleukste aan je baan?

Het leukste aan mijn baan vind ik het puzzelen en discussiëren over oplossingen die mogelijk zijn. Vaak zijn de teksten niet heel duidelijk geschreven en moet ik zelf uitzoeken wat de schrijver ermee bedoelt. Als het eenmaal duidelijk is en ik heb toch nog fouten gevonden, dan moet er met collega’s en ontwikkelaars gekeken worden naar oorzaken en oplossingen. Zo kom ik ook nog eens achter mijn computer vandaan.



Vraag 6

Wat vind je het minste leuke aan je baan?

Een nadeel van dit werk vind ik dat ik alleen maar bezig ben met het beoordelen van het werk dat andere mensen mij aanbieden. Graag zou ik zelf dingen maken en daarom ga ik dit jaar ook ander werk doen.



Vraag 7

Welke opleiding moet je hiervoor doen? Welke opleiding heb jij gedaan?

Eigenlijk is het niet nodig één bepaalde opleiding te doen. Wel wordt verwacht dat softwaretesters ten minste een diploma hebben op HBO-niveau en ook met hobby of werk bezig zijn (geweest) met computers. Ik heb bijvoorbeeld Psychologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en ben afgestudeerd als Cognitief Ergonoom. Ik ben opgeleid tot wetenschapper die zich bezighoudt met de gebruiksvriendelijkheid van verschillende dingen die jij en ik dagelijks gebruiken, zoals videorecorders en telefoons, maar ook de verkeersborden langs de weg en wegwijzers op Schiphol. Om uiteindelijk als softwaretester aan de slag te kunnen gaan, heb ik na de universiteit een cursus gehad van 6 weken.



Vraag 8

Heb je dit altijd al willen doen? Als je alles mocht kiezen, wat zou dan je ultieme droombaan zijn?

Nee, ik werd niet geboren met de kreet “als ik later groot ben, wil ik softwaretester worden!”. Ik zie het werk dat ik nu doe als een mogelijkheid meer werkervaring op te doen, wat geld te sparen en om mij voor te bereiden op mijn volgende studie. Ik ga dit jaar een studie doen waarbij ik ga leren om bijvoorbeeld internetpagina’s en CDROM’s te bedenken en ook zelf te maken. Eerst zal ik nog een paar jaar deze studie doen, waarbij ik ook een paar dagen in de week blijf werken en daarna wil graag bij een leuk bedrijf allerlei heel gebruiksvriendelijke grafische dingen maken. Hoe je mijn droombaan dan zou noemen? Waarschijnlijk iets als multimedia- of interaction designer.



Vraag 9

Wat verdien je ongeveer? Zijn er nog doorgroei mogelijkheden?

Na inmiddels bijna twee jaar werken is mijn inkomen zonder dat daar nog belasting af is gegaan naar E2350,- gegroeid. En daarbij heb ik natuurlijk de auto van mijn werkgever. Als ik verder zou gaan als softwaretester, dan denk ik dat dit bedrag per jaar met ongeveer E200,- gegroeid zou zijn.



Vraag 10

Maak je wel eens hele spannende dingen mee, of rare situaties?

Nee, jammer genoeg gebeuren er op mijn werk niet hele gekke dingen. Omdat het best serieus werk is, moet ik er zelf voor zorgen dat ik de lol haal uit het werken met mijn collega’s. Maar natuurlijk zal het per opdrachtgever kunnen verschillen.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Michael
Ervaringen van Michel
Ervaringen van Thomas
Ervaringen van Maurice
Ervaringen van Bram Muller

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk