/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Sebastiaan
Beroep: Illustrator

Vraag 1 door Andy:
Wat teken je zoal?

Jemig, da’s heel veel Andy. Voor mijn werk in de reclame teken ik veel producttekeningen. Dat zijn schetsen van nieuwe producten, bijvoorbeeld frisdrankflessen, verpakkingen van koekjes of snacks. Dat zijn natuurlijk niet de leukste opdrachten. Wat mij het meest aanspreekt zijn tekeningen voor figuurtjes of poppetjes die op zo’n verpakking komen. Soms maak ik ook storyboards, dat zijn een soort strips om te laten zien hoe bijvoorbeeld een reclamefilmpje er uit komt te zien.


Vraag 2 door Arvid:
Welke opleiding heb je gedaan om dit te worden?

Na mijn schooltijd heb ik eerst een jaar de vrije academie in Rotterdam gedaan. Daar leer je heel veel verschillende dingen. Modeltekenen, figuurtekenen, boetseren en nog veel meer. Nadat ik dat gedaan heb ben ik naar de kunstacademie in Utrecht gegaan. Daar heb ik natuurlijk nog veel meer geleerd. Hoe je films maakt bijvoorbeeld, hoe je met een camera werkt en hoe je die film monteert. Op de kunstacademie leer je natuurlijk nog veel meer, schilderen, kunstgeschiedenis, tekenen, zelfs programmeren van computers. Het laatste jaar op de kunstacademie heb ik me gespecialiseerd in tekenfilms en computeranimatie


Vraag 3 door Seline:
Teken je ook veel buiten je werk om?

Uiteraard, je blijft heel de dag doortekenen als je een leeg blaadje en een potlood hebt. Je moet namelijk wel in “vorm” blijven. Eigenlijk is het net als met sporten. Voordat je aan het echte werk begint moet ik altijd eerst even intekenen. En ik merk dat als ik heel veel teken in mijn vrije tijd het werk een stuk beter wordt. Natuurlijk moet je niet alleen veel tekenen. Eigenlijk is het meest belangrijke dat je goed om je heen kijkt. Mensen observeert. Kijken naar gezichten, de kleding die ze dragen. Boeken lezen (en dan het liefst met veel foto’s) is ook belangrijk. Als ik bijvoorbeeld een opdracht heb om een tekening te maken met een bepaald thema dan ga ik eerst heel veel plaatjes bekijken die daarmee te maken hebben. Zelfs als je een hele goede tekenaar bent is het niet mogelijk om alles zelf te verzinnen. Je moet hulp hebben van boeken en foto’s.


Vraag 4 door Jill:
Zijn er bekende dingen van tv die jij gemaakt hebt?

Op dit moment niet veel op TV. Ik ben wel bezig met een leuke tekenfilm serie die in 2005 op de TV moet komen. Misschien zie je wel eens wat poppetjes die ik getekend heb als je in de supermarkt loopt op de zakken snoep van de Red Band.


Vraag 5 door Brianna:
Welke internetspellen heb je gemaakt?

Toen ik net van de kunstacademie kwam heb ik 6 spellen gemaakt (de tekeningen en poppetjes dan) voor de CD-i. Dat apparaat kennen jullie vast niet meer. De afgelopen jaren heb ik internet spellen gemaakt voor Greenpeace, Milky Way, Disney en ONS.


Vraag 6 door Giovanni:
Teken je met papier en potlood of teken je ook op de computer?

Dat ligt eraan. Het liefst teken ik gewoon op een groot vel papier met een penseeltje of een fineliner. Deze tekeningen scan ik dan in om ze later op de computer in te kleuren. Soms kleur ik ze gewoon in met ecoline of waterverf. Soms teken ik direct in de computer als ik bijvoorbeeld poppetjes maak voor spelletjes of tekenfilms. Ik gebruik dan wel een speciaal tekenblad waarmee je met een soort muis-pen tekent. Met een gewone muis kan ik absoluut niet tekenen. Dat ziet er niet uit.


Vraag 7 door Baukje:
Is het makkelijk een baan te vinden als je illustrator bent?

De meeste illustratoren hebben geen vaste baan maar werken free-lance. Dat betekent dat je zelf je klanten moet binnenhalen en je voor verschillende werkgevers werkt. Het voordeel van freelancen is dat je je eigen tijd kan indelen ,op vakantie kan gaan wanneer je wilt en in de zon kan zitten terwijl andere mensen op kantoor zitten. Het nadeel is natuurlijk dat je natuurlijk niet zeker bent van een vast salaris iedere maand.


Vraag 8 door Christa:
Zit jij echt de hele dag te tekenen?

Nee hoor Christa, soms kan dat niet. Als freelancer moet je ook zorgen dat je opdrachten binnenhaalt. En dat betekent dat je af en toe ook eens bij reclamebureau’s moet langsgaan en veel mensen leert kennen die je misschien werk kunnen bezorgen. Maar ja liever zou ik heel de dag tekenen of schilderen.


Vraag 9 door Chanel:
Was je vroeger ook al heel goed in tekenen?

Ik ben begonnen met strips tekenen toen ik 5 jaar was. Eigenlijk ben ik toen niet meer gestopt. Ik wist al heel snel dat ik tekenaar wilde worden en eigenlijk is dat nooit meer anders geweest. Sommige mensen vonden dat ik heel goed kon tekenen en verhalen verzinnen. Zelf vind ik mijn tekeningen niet altijd even goed. Gelukkig maar want dat betekent dat ik steeds meer wil bijleren.


Vraag 10 door Glenn:
Moet je talent hebben of is het ook deels te leren?

Een klein beetje talent is natuurlijk nooit weg maar ik denk dat je zelf heel veel kan leren. Toen ik klein was deed ik niets anders dan natekenen uit stripboeken. Heel veel mensen vonden dat stom, maar gelukkig heb ik daarvan niets aangetrokken. Als je heel veel natekent leer je ook goed kijken hoe andere mensen iets tekenen. Probeer zoveel mogelijk na te tekenen uit boeken. Bestudeer goed de tekenaars die jij erg goed vind en kijk zoveel mogelijk om je heen. Bestuur gezichten, de houding en de kleding van mensen in jouw buurt. Spaar veel boeken en tijdschriften met allerlei foto’s en plaatjes over zoveel mogelijk onderwerpen. Teken zoveel mogelijk na van foto’s: auto’s vliegtuigen, huizen etc. Maar het belangrijkste blijft toch wel kijken, kijken en nog eens kijken.


Vraag 11 door Zachary:
Wat teken je het liefst?

Het liefst teken ik strips en tekenfilms en dan graag met veel gekke poppetjes en dieren. Maar af en toe schilderen is ook niet mis.


Vraag 12 door Matti:
Heb je altijd al illustrator willen worden?

Volgens mij wel. In ieder geval wilde ik vroeger al striptekenaar worden. Of wacht eens….ik wilde ook ijscoman of clown worden, gelukkig heb ik dat niet gedaan en ben ik lekker doorgegaan met tekenen.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Pieter
Ervaringen van Marloes van Geel

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk