/ home  

Terug

verkleinen vergroten

ErvaringsverhaalNaam: Pieter
Beroep: Eigen bedrijf Communicatie, Marketing en Eventmanagement

Vraag 1 door Kevin

Wat doet jij eigen bedrijf precies? Wat voor een opdrachten krijg je? Kan je een voorbeeld geven?

Ik maak folders, brochures en websites voor bedrijven en scholen en universiteiten. Ik maak ook posters en flyers voor feestjes in cafés of voor bijvoorbeeld een skireis.

Daarnaast verhuur ik mezelf aan grote evenementen zoals Sail Amsterdam of een muziekfestival in Middelburg als manager. Ik zorg dan dat alles wat vooraf is afgesproken ook goed wordt uitgevoerd, dat de gasten op een schoon en mooi uitziend terrein komen, dat de bands in een schone en goed gevulde kleedkamer komen, dat ze eten en drinken genoeg hebben en dat alles werkt zoals het moet.

Vraag 2 door Puck

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen? Hoe start je zoiets op?

Na mijn studie ben ik eerst gaan reizen, toen ik terugkwam wilde ik een leuke baan, dingen doen die ik leuk vond om te doen. Dat was twee jaar geleden, toen de economie nog heel slecht was, ik kon dus niet die leuke baan vinden en ik weigerde om iets te gaan doen wat ik niet leuk vond, alleen maar voor het geld. Geld verdiende ik toen al door in een café te werken, dat was niet veel, maar genoeg om van te leven en ik vond dat heel leuk. Na een half jaar zoeken vroegen steeds meer mensen of ik ze kon helpen met klusjes zoals posters maken of helpen tijdens een congres. Toen bedacht ik dat daar wel geld voor kon vragen en had ik mijn eerste opdracht binnen. Het enige wat toen nog moest doen was me inschrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Vraag 3 door Tarkan

Doe je alles zelf van je eigen bedrijf, ook de administratie enzo?

Alles! Ik heb niet genoeg geld om het uit te besteden, al zou ik heel graag mijn administratie door iemand anders laten doen, daar heb ik echt een hekel aan.

Vraag 4 door Lotte

Welke opleiding(en) heb je gedaan om dit te doen?

Ik heb HBO Communicatie gedaan in Vlissingen. Een hele leuke opleiding waar ik eindelijk dingen kon doen die ik leuk vond nadat ik eerst twee studies had gedaan die veel te theoretisch voor mij waren. Theorie heb je altijd nodig om iets te leren en te begrijpen, maar ik leer dat liever door iets te doen en niet zomaar uit een boek.

Vraag 5 door Eveline

Hoe haal je opdrachten binnen voor een eigen bedrijf?

De meeste opdrachten krijg ik via familie of vrienden, die dan weer iemand weten die iemand zoals mij zoeken. Nu ik een jaar bezig ben krijg ik ook steeds meer opdrachten omdat mensen werk van mij hebben gezien en dan denken: “Dat wil ik ook!”

Ik doe dus eigenlijk nooit aan koude acquisitie, wat betekent dat je zomaar een bedrijf belt en dan jezelf gaat verkopen, maar altijd via-via.

Vraag 6 door Sander

Hoeveel uur werk je per week? Kan je dat helemaal zelf indelen?

Ik werk gewoon 40 uur per week. Daar dwing ik mezelf toe. Als je je eigen bedrijf hebt is het heel makkelijk om veel meer te gaan werken, maar ja, dan houd je geen tijd over om leuke dingen te doen met mijn vriendin of vrienden. Ook is het heel makkelijk om minder te werken, want er is niemand die boos op je wordt als je een dag geen zin hebt, maar ja, dan verdien ook niks.

Ik kan het inderdaad allemaal zelf indelen, dat is het grote voordeel van eigen baas zijn. Maar ook dat is relatief, want je maakt afspraken met je opdrachtgevers over wanneer iets klaar is. Als je je daar niet aan houdt, dan krijg je volgende keer geen opdracht van ze en ze zullen ook geen reklame voor je maken bij collega’s.

Vraag 7 door Maartje

Wat vind je het leukste aan je eigen bedrijf, communicatie, marketing of eventmanagement?

Het leukste vind ik de grote evenementen, dat bruist, dat is druk, je ontmoet veel mensen, dat is stress en dat is een kicken gevoel als de bezoekers blij zijn met wat jij en je team hebben neergezet. Maar dat zou ik geen 52 weken per jaar willen doen! Gewoon af en toe een evenement tussendoor is het leukst, maar alleen maar evenementen zou niet leuk (en gezond) zijn. Maar ook een poster of een brochure maken is heel leuk, vooral als het terug komt van de drukker en je hebt het echt in je handen. Vooral als je opdrachtgever oooh en aaaah zegt is dat een gaaf gevoel!

Vraag 8 door Thomas

Hoeveel verdient een eigen bedrijf, wordt je er rijk mee (of gaat alles naar de belasting)?

Ik wordt hier niet rijk mee, zeker in het begin niet! Maar ik kan eten, ik kan op vakantie en ik kan leuke dingen doen, dus mij hoor je zeker niet klagen. Belasting betalen is nooit leuk, maar goed dat hoort erbij.

Vraag 9 door Mimout

Kan iedereen een eigen bedrijf beginnen? Heb je daar bepaalde papieren voor nodig, of een diploma?

Nee hoor, iedereen kan een eigen bedrijf beginnen. Wel is het handig als je weet hoe je een administratie opzet en als je iets kan natuurlijk waar mensen geld voor willen betalen.

Vraag 10 door Rachida

Zijn er dingen bij je eigen bedrijf waar je tegenaan bent gelopen en heb gedacht ‘Volgende keer doe ik dat anders!’?

Ja! Bij elke opdracht wel. Elke keer leer ik ook weer wat. De ene keer heb ik iets veel te goedkoop verkocht, de volgende keer heb ik een opdracht aangenomen waar ik eigenlijk niet zo goed in ben of iets wat ik helemaal leuk blijk te vinden. Elke opdracht is voor mij een leermoment en dat is maar goed ook, want zo wordt ik steeds beter! (en meer waard dus!)

Meer ervaringen:
Ervaringen van Sebastiaan
Ervaringen van Marloes van Geel

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk