/ home / over deze site / ouders / hoe kan uw kind zich goed orinteren?  

Terug

verkleinen vergroten

Hoe kan uw kind zich goed oriënteren?


Samen op tijd oriënteren op een beroep en de daarbij behorende opleiding is nuttig én gezellig.
Leerlingen moeten telkens keuzes maken. Bijvoorbeeld bij de start van het Vmbo is er de keuze voor een agrarische opleiding of één van de andere richtingen. Aan het eind van de tweede klas kiest een leerling voor een sector/ afdeling. Aan het eind van de vierde klas is er de keuze uit ruim honderd vervolgopleidingen.

Leerlingen kunnen kennis maken met verschillende beroepen. Door bijvoorbeeld snuffelstages en open dagen van vervolgopleidingen en/of bedrijven. Ook praten met vrienden en kennissen die een interessant beroep hebben voor het kind is een mogelijkheid.

Wist u dat...
Ouders belangrijke adviseurs bij studie- en beroepskeuze zijn?
  • Volgens 44% van de jongeren hebben hun ouders de belangrijkste rol gespeeld in de keuze voor een bepaalde opleiding
  • Volgens 18% waren dit de vrienden en voor 8% de docent
  • Ook kiezen kinderen vaak één-op-één het beroep van hun ouders of een beroep dat daar dicht in de buurt ligt
Over het algemeen laten ouders de keuze van hun kind voor een bepaalde studie of een bepaald beroep betrekkelijk vrij. Veel ouders hebben echter liever dat hun kind een ‘zitbaan’ heeft, dan een meer praktijkgerichte ’loopbaan’ uitoefent. Ouders zijn de belangrijkste kracht achter de keuze voor een zitbaan.

Wilt u zich, samen met uw kind, eerst globaal oriënteren op allerlei opleidingen en beroepen? Klik dan eens op het tabblad ‘Orienteren’. Daar vindt u alles wat u nodig heeft.

 

Deze site voor:

Jongeren
Volwassenen

Meer:

Partners