/ home / over deze site / ouders / heeft uw kind een reel beroepsbeeld?  

Terug

verkleinen vergroten

Heeft uw kind een reëel beroepsbeeld?


Help uw kind uit te gaan van een reëel beroepsbeeld: wat houdt het werk in de praktijk in? Wat zijn reële salarisperspectieven: wat ga ik verdienen? Wat zijn arbeidsmarktperspectieven: vind ik wel werk met dit beroep? Zo’n reëel beroepsbeeld zorgt ervoor dat uw kind weet waar hij of zij aan begint en het helpt om de weg ernaartoe ook af te maken.

Een timmerman en een stukadoor verdienen bijvoorbeeld meer dan een PR-medewerker en een bankemployee. Er is een grote behoefte aan vakmensen en hier zijn ook veel leerwerktrajecten voor beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan schilders, stukadoors, timmermannen, lassers, installateurs en hoveniers.

Wist u dat...
40% van de werkloze jongeren geen idee heeft wat voor werk ze zoeken? Bijna alle jongeren in het voortgezet onderwijs (Vmbo, havo, atheneum) en Mbo vinden het lastig te kiezen voor een studie of beroep. Ze hebben vaak verkeerde beelden over:
  • Wat een beroep in de praktijk inhoudt;
  • Hoe de arbeidskansen ervan liggen;
  • Van het salaris dat bij bepaalde beroepen hoort;
  • Wat ze zelf kunnen.
Ze schrijven zich soms te laat in, hebben vaak maar één voorkeursstudie of –beroep (als ze dan niet geplaatst kunnen worden hebben ze geen alternatief achter de hand) en krijgen tijdens hun opleiding weinig kans ervaring op te doen met beroepen.

Op deze site kan uw kind kijken of hij of zij een goed beeld heeft van het toekomstige beroep. Voer simpelweg de naam van het beroep in de zoekmachine in en bekijk de gevonden resultaten. Omschrijvingen, films en ervaringsverhalen geven dan een uitgebreid en reëel beeld.

 

Deze site voor:

Jongeren
Volwassenen

Meer:

Partners